Főbb szolgáltatásaink

Panel Villanyszerelés

 

  • Panel lakás elektromos hálózat felújítása, új kiépítése
  • Új lakások elektromos hálózatának kiépítése
  • Régi lakások elektromos hálózatának felújítása
  • Irodaházak, társasházak elektromos hálózatának karbantartása, javítása
  • Szerelvények, lámpatestek, biztosítéktáblák javítása, cseréje, újak kiépítése
  • Villanyszerelési javítások, zárlat és egyéb hibák elhárítása
  • Földelés
  • Érintésvédelem

Panel villanyszerelés

Egy panel építésű épületben a felújítási munkálatok mindig keményebb munkát igényelnek. Mások az elvárások a megrendelők részéről, más lehetőségek vannak egy panelben, mint egy téglaépítésű vagy egy könnyűszerkezetes épületben. Ez alól a munkák alól a villanyszerelés sem kivétel. A régi panelekben még sok lakótelepen beleöntötték a vezetékeket a vasalásba, így például a vésés és a marás több villanyszerelési munka során elkerülhetetlenek. A panellakás felújításakor sokszor a megrendelő igénye az, hogy az elektromos vezetékeket ne lássák, kerüljenek be a falba. A vezetékek elrejtésére több különböző villanyszerelési lehetőség, több féle kivitelezési mód kínálkozik a mai kornak megfelelően. Azt fontos megemlíteni, hogy a villanyszerelési munkák első részét még a panel lakás festése előtt célszerű elvégezni, hogy már csak a szerelvényezési munkálatok maradjanak a festés befejezte utánra.

A panel villanyszerelése alkalmával általában a falhorony marása 1-2 cm mélyen történik, ahol a régi vezetékrendszert, legtöbbször új réz falkábelre cserélik. Érdemes ilyenkor elvégezni a médiakábelek cseréjét is, például új háromszor árnyékolt koax kábelt behelyezni és mellé számítógépes kábelt is. Előfordulhat, hogy a vezetékek egy gégecsőben futnak a fal mögött, ebben az esetben meg lehet próbálni áthúzni a vezetéket a gégecsövön. A vékonyabb falazatoknál régebben viszont általában a panelekben MM vagy M kábelt használtak. Ha ez így van, akkor a hátránya az, hogy csak véséssel oldható meg a vezeték cseréje, amennyiben szükséges. A panelokban a szobai konnektorok vezetékeit szinte minden esetben a szegély alatt vezették el, a fal és a padló csatlakozásánál. Vezetékcsere estében itt is biztos, hogy új marást kell készíteni a munkálatok elvégzéséhez. Ellenben a marással nagyon óvatosan kell bánni, hiszen előfordulhat, hogy egy rosszul kiszámított és elvégzett marás statikailag gyengítheti a panel szerkezetét. A panellakás villamos hálózatának gerincvezetékei többnyire kábelcsatornában futnak. Mivel a mai modern elektromos eszközök használata által lényegesen megnövekedett az energiaigénye egy háztartásnak, több áramkör elvezetését kell megoldani. Emiatt a kábelcsatornát nem minden esetben lehet kiváltani.
Vízszintes nyomvonalak mentén futnak, ezért a falba történő bevésés, és az esetleges marás statikai problémákat vethet föl, így általában manapság más megoldást keresnek a szakemberek. Azt szokták javasolni, hogy a kábelcsatornákat a mennyezet alatt helyezzék el az oldalfalakon, és arra alkalmas stukkóval takarják el, amely esztétikailag illeszkedhet egy panel design elemeihez. A stukkó alkalmazása egyre közkedveltebb, nem csak a paneltulajdonosok körében, hiszen ad egy pluszt az otthonossághoz, így praktikus megoldást kínál a villanyszerelés területén is. Szinte minden megrendelőnél jelentkezik az az igény, hogy a mennyezeti lámpák vezetékei bevésésre kerüljenek, mert a mennyezeten futó kábelcsatorna nem túl esztétikus látvány. Ehhez a munkához megoldást kínálhat egy MM vezeték, amelynek a szigetelése lehetővé teszi a védőcső nélküli vakolatba süllyesztést. Marást kell végezni hozzá, viszont a mennyezeti betonelemekbe mindössze körülbelül 4-5 milliméter hornyot kell belemarni a vezeték részére. Ez még azon a biztonságos értéken belül van, ami nem befolyásolja negatívan a födémelemek statikus jellemzőit.

Itt vannak még a süllyesztett szerelvények dobozai, amelyek szintén be vannak vésve a falba. Ezekhez a dobozokhoz vezető kábelek szintén lehetnek MM vezetékek. Ezek a vezetékek könnyedén és esztétikusan eltüntethetők egy egyszerű gletteléssel, és utána a festéssel. Egy panelben a villanyszereléshez könnyebbséget adhat, ha álmennyezet van felhelyezve, vagy ha a mennyezet és az oldalfalak találkozásánál vastagabb takaródíszeket tesznek fel. Ez praktikus megoldást jelenthet, hiszen ezek mögött a vezetékek vésés és marás nélkül könnyedén elvezethetők.

A panel villanyszerelése kicsit bonyolultabb, nehezebben kivitelezhető, ezáltal valamivel költségesebb is, mint például a téglafalazatú lakásoknál. Több időt vesz igénybe a fal megmunkálása, fizikálisan is megterhelőbb, valamint erősebb teljesítményű gépek is szükségesek a munka elvégzéséhez, gondolok itt a vésésre és a marásra. Viszont a régi, több évtizede épült panelekben egy villanyszerelési felújítási munka által kaphatnak egy megbízhatóan használható, terhelhető, és akár bővíthető elektromos rendszert. Fontos, hogy a mai igényeket ki tudja szolgálni, és biztosítja a biztonságot, ezen kívül az elkövetkező egy-két évtizedben nem kell újabb elektromos felújítást tervezni.

Több szempont miatt is érdemes elgondolkodni egy panel elektromos felújításán. Ha elvégeztetik a felújítást vagy a hibákat kijavíttatják, akkor nem kell aggódni a régi alumínium kábelek miatt, amelyek esetleg tűzveszélyesek lehetnek a régi kötések miatt, vagy mert eltörnek egy konnektort, vagy egy egyszerű kapcsoló csere alkalmával. A még felújítatlan panelek elektromos hálózata messze a mai energiaigény alá van tervezve. A műszaki állapot romlása idővel a régi csatlakozások túlterhelődését okozhatja, és nem mellesleg a villanyszámlát is megterhelheti. Soha ne kezdjenek bele egy panel felújításába addig, ameddig nem nézetik meg az elektromos rendszerét. Egy tipp azoknak, akik panelt szeretnének vásárolni, még a vásárlás előtt méressék fel az elektromos állapotát, hiszen egy villanyszerelési felújítás a panelben nem mindig olcsó – de megtérülő – beruházás, és akár még jó alku pozícióba is kerülhetnek ezáltal. Ezen munkálatok szakszerű elvégzése is kiemelten fontos, így ezekhez a villanyszerelési munkálatokhoz mindenképpen keressenek regisztrált és tapasztalt villanyszerelőt. Ma már csak tévhit, hogy egy panel nem lehet modern, akár elektromos hálózat szempontjából is. A biztonság mindennél fontosabb, egy panelban is.