Főbb szolgáltatásaink – Családi ház villanyszerelés:

  • Családi ház elektromos hálózat felújítása, új kiépítése
  • Új lakások és házak elektromos hálózatának kiépítése
  • Régi lakások és házak elektromos hálózatának felújítása
  • Irodaházak, társasházak elektromos hálózatának karbantartása, javítása
  • Szerelvények, lámpatestek, biztosítéktáblák javítása, cseréje, újak kiépítése
  • Villanyszerelési javítások, zárlat és egyéb hibák elhárítása
  • Földelés
  • Érintésvédelem

Forduljon hozzánk bizalommal és kérje szakembereink segítségét!  0670/943 4372

Napjainkban rendkívül fontos szerepet játszik életünkben az otthonunk biztonsága, minden szempontból. Egy családi házas villanszerelés esetében is mindig van valami teendő, és sokszor az elektromos berendezéseket hívjuk segítségül. Ehhez persze fontos, hogy a ház villamos energia ellátása tökéletesen működjön. Nagyon fontos, hogy az áramkörök kialakításának terveit minden esetben egy szakember készítse el.Általában egy családi ház esetében az a jellemző, hogy van egy elosztótábla, amiből következnek a mellékelosztók, akár minden emeleten, más esetben pediga melléképületben is, ha van. Ehhez ma már mindig, minden esetben kismegszakítókat alkalmaznak, ami sokkal praktikusabb, és biztonságosabb, mint a régebben használt olvadóbiztosítók.

A legtöbb esetben egy családi házban is több áramkör van. Megosztják a teljesítményt, és úgy alakítják ki a rendszert, hogy némelyik áramkör a nagyobb háztartási nagygépek áramellátását szolgálja, míg más áramkörök egyéb eszközöket látnak el árammal. Természetesen minden áramkörnek van saját kismegszakítója. A profi szakemberek megjelölik, hogy melyik áramkör mihez tartozik, ez a későbbi szerelési munkálatokhoz könnyebbséget jelenthetnek. Bármilyen villanyszerelési munkát szeretnének egy családi házban elvégezni, természetesen a balesetek elkerülése érdekében fontos áramtalanítani a területet. Ezzel megvédhetik a már beépített berendezések meghibásodását is. Az áramkörök kialakítása során figyelembe kell venni, hogy egységesen legyenek felosztva a területek, a túlterheltség veszélye miatt, amely komoly baleseteket, tűzeseteket is okozhat legrosszabb esetben. A kismegszakítók pont ezt a feladatot látják el, mivel, ha túlterhelést érzékelnek, azonnal lekapcsolnak. Persze senki sem szereti, ha valamilyen túlterheltség miatt állandóan vissza kell kapcsolni az áramot, és a rendszernek sem tesz jót. Éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy egy áramkörre se terheljék rá több nagyfogyasztó berendezés működését. Viszont az áramköröket nem csak túlterhelés és zárlat ellen védhetik meg, hanem túlfeszültségvédelemmel is elláthatják az otthonunkat. Ezt a védelmet a költségei miatt érdemes már a családi ház tervezésénél egyeztetni a szakemberekkel. A mai modern elosztótáblákon általában már egy különálló áram megszakító is be van építve. Ez érintésvédelmi relé vagy más néven FÍ relé. Ez a berendezés képes felis­merni az elektromos rendszerbe belépő és visszafolyó áram közötti egyen­lőtlenséget, amely olyankor lép fel, ha hozzáérnek egy áram alatt lévő vezetőhöz, és az áram a testükön át kezdene el a föld felé áramlani. Ilyenkor a kapcsoló a másodperc törtrésze alatt megszakítja az áramkört, így megakadályozza, hogy az áramütés szívleállást okozzon. Ezen kívül még olyan áramszökést is észlel, amely egy szigetelési hibából eredhet, és esetenként akár elektromos tüzet okozhat. Ilyen veszély esetén is azonnal kikapcsolja az áramot. A villanyóra felszerelése és elhelyezése is egy fontos dolog, mivel az áramszolgáltató számára hozzáférhetőséget kell biztosítani. Általában kívülről a ház oldalára, vagy a kerítés oszlopára szokták javasolni az elhelyezését. Ezen kívül a csatlakozó vezetéknek azonosnak kell lennie a hálózati vezetékkel, mivel előbbi az áramszolgáltató tulajdona, de ezt egy profi szakembernek tudnia kell. Egy már meglévő, kiépített, működő elektromos rendszernél, ha hibajavításra kerül sor vagy az elektromos vezeték­hálózaton kell változtatni, akkor tudni kell, hogy hol található a fő elosztótábla, valamint, hogy az elosztó milyen áramköröket lát el, és hogy milyen elektromos védelemmel rendelkeznek a rendszerek.Az egyik legfontosabb dolog, hogy tudják, hol lehet ki- és bekap­csolni a ház elektromos hálózatát.

A régebbi építésű házakban még általában egyetlen biztosítódoboz található, amely magában foglalja a rendszer főkapcsolóját, és az összes különálló áramkör olva­dóbiztosítóját egymás mellett, ha nem lett már kicseréltetve a korszerűbb kismegszakítós változatra. Ez a biztosítódoboz lehet egy faliszekrényben, a ház külső oldalán falra erősített vagy falba süllyesztett dobozban, illetve egy szintén külső szerelvénydobozban. Napjainkban már a modernebb típusú biztosítódobozokat elosztótáblának vagy biztosítéktáblának nevezik. Ezek a táblák egy sor kis­megszakítót (angol nevének rövidítése: MCB) tartalmaznak már az olvadóbiztosí­tók helyett. A kismegszakítók használata biztonságosabb és kényelmesebb, mint az olvadóbiztosítóké. Manapság már minden családi ház esetében javasolják a szakemberek ezeknek a régi típusú dobozok és olvadóbiztosítók cseréjét.Amennyiben az ön családi házában az elektromos rendszerben már kis­megszakítók vannak, és esetleg csak az egyik áramkörön kíván dolgozni, akkor nem kell az egész rendszert áramtalanítania, elég, ha a megfelelő megszakítót ki­kapcsolja. Ebben az esetben a többi áramkörről működő eszközöket tudja használni, a működő konnektorokból pedig hosszabbító segítségével tud más szükséges szerszámokat működtetni. Persze a túlterhelésre ilyenkor figyelni kell.  A modernebb családi házakban általában két vagy három világítási áramkör található, megközelítőleg hasonló számú konnek­tor, amelyekhez a hordozható háztartási készülékeket csatlakoztatják. Érdemes különáramköröket kialakítani azoknak a háztartási készülékeknek, amelyeknek az áramfelvétele viszonylag nagy. Egy családi háznál a kerti munkára is gondolni kell, hiszen a ház körül mindig van olyan teendő, amelyet elektromos géppel kell végezni. Az árammal működő kerti kisgépeket, mint például a fűnyírógépet vagy a sövénynyírót, biztonsági okokból mindig speciális konnektorba, vagy nagy érzékenységű hibaáram-kapcsoló­val rendelkező adapterbe dug­ják, ha a hálózatuk rendelkezik hibaáram-kapcsolóval. Hallottunk már olyat, hogy valaki véletlenül átvágott egy hosszabbító vezetéket vagy zárlatos lett aberen­dezés, amivel dolgozott, és ez megvédi önöket az esetleges áramütéstől. Az elektromos rendszerek is igényelnek néha némi karbantartást, az ellenőrzés sosem árthat az esetleges balesetek megelőzése, a biztonság megőrzése érdekében. Évente egyszer szánjanak időt ar­ra, hogy az elektromos eszközökön röviden leellenőrzik a dugaszok épségét vagy a vezetékek sérülésmentességét. Cseréljenek ki minden olyan dugvillát, amelynek sérült vagy repedt a háza, illetve külső burkolata.A családi házakban előfordulnak nagyobb távolságok a házon belül, így a villanyszerelők azokat az aljza­tokat, amelyek távol esnek egy áramkörtől,sok esetben egy szomszédos áramkör­ről elágaztatva kötik be. Semmi esetre se kezdjenek el addig szerelni, amíg meg nem bizonyosodtak arról, hogy jó helyen áramtalanítottak, erről egy fázisceruza használatával könnyen, gyorsan és egyszerűen meg tudnak győződni.

Amennyiben komolyabb villanyszerelési problémát észlelnek a házban, elővigyázatosságból is érdemes szakemberhez fordulni. A villanyszerelés veszélyes lehet, amennyiben nincs kellő tapasztalatuk és gyakorlatuk, felkészültségük a megoldásához.