Biztosíték tábla csere Panelházban

 

Általánosságban elmondható, hogy az emberek nagy része nem nagyon figyel arra, hogy az otthonában beépített, és a háztartás mindennapi működéséhez szükséges bizonyos ellátó berendezések, rendszerek rendszeresen karban legyenek tartva, és idővel, még mielőtt baj történne, ki is legyenek cserélve szükség esetén.

A mai modern építőipari lehetőségek idejében sokan elfelejtik, hogy milyen fontos például az elektromos hálózat, elosztók, vezetékek, és persze a biztosíték tábla tökéletes működése. Ha esetleg már hunyorognak a lámpák a lakásban, vagy esetenként égett elektromos szagot éreznek, netán szikrázik, füstöl, villog, vagy sistereg a biztosítéktábla, zizegnek a kismegszakítók, akkor minden bizonnyal már valami nem rendeltetésszerűen működik. Persze ezt nem érdemes megvárni. Ebben az esetben ne várakozzanak, cseréltessék le a régi, elavult biztosítéktáblájukat. Természetesen ez költségekkel jár, de kisebb beruházással hatalmas kockázatcsökkenést érhetnek el otthonuk és értéktárgyaik védelmének érdekében. A biztosítéktábla, vagyis másik nevén a lakáselosztó a lakás elektromos hálózatának legfontosabb berendezése. Ebből a berendezésből indul az otthonukban található összes elektromos eszköz vezetéke és itt lép fel a legnagyobb áramterhelés is egyben, legyen szó panel lakásról, társasházról, vagy családi, kertesházról. Maximum 6-8 évente nem árt ellenőriztetni a régi biztosítéktáblákat, ezzel az egész otthonuk elektromos rendszere biztonságosan üzemeltethető és az elektromos eszközeikben nem keletkezik kár.

Egy régi elosztótábla napjainkban már nem tudja tökéletesen ellátni a feladatát. A mai modern korban használt eszközök megnövekedett energiaigényét a legritkább esetben tudja kiszolgálni biztonságosan egy régi elosztótábla. Egy régebbi biztosítéktábla cseréje után lényegesen biztonságosabb lesz otthona, és amellett esztétikusabb is. A régi lakáselosztókkal szemben az új biztosítéktáblák már teljesen zártak, anyaguk és burkolatuk lángálló és megjelenésük is tetszetős, amellyel illeszkednek a mai kor ízléséhez és az új szabványok, szabályok igényeinek is egyaránt megfelelnek. Az elektromos hálózatoknál a biztosítéktáblát nem csak cserélni szükséges, ha elhasználódott, hanem a működési időtartama alatt időről-időre karbantartást is igényel. Veszélyes tévhit azt gondolni, hogy egy régi elosztótáblát nem kell karbantartani, elég akkor lecserélni, amikor már külső elváltozás látszik rajta. Mivel otthonukban a biztosítéktábla a teljes áramellátás kiindulópontja, ezért nagyon fontos a karbantartása, esetleg a biztosítéktábla cseréje. Ez időszakosan vonatkozik az elektromos hálózat minden elemére, mint a vezetékek, a kapcsolók vagy a kötések. A lakáselosztóban található berendezések, és azok kötéseinek meghibásodása, oxidálódása könnyen tönkre teheti az otthonukban használt elektronikus eszközöket, és súlyos anyagi károk mellett, komoly veszélyt is jelenthetnek.

Egyre több elektromos eszközt használnak otthonunkban, és bár némelyik eszköz áramfelvétele kisebb, ellenben az otthonok áramfelvétele nagyobb lett és fokozottabban kapnak nagyobb és nagyobb terhelést a régi biztosítékok.

A biztosítéktáblába beépített olvadóbiztosítók és kismegszakító feladata az épület elektromos vezetékeinek és a konnektorokon keresztül a berendezések túláram elleni védelme. Alapvetően a biztosítéktáblában található kismegszakítók, olvadóbiztosítók is elöregednek és úgymond egyre sűrűbben leoldanak, vagy még rosszabb esetekben nem képesek már megvédeni a falban található vezetékeket. Ez sok esetben akár komoly tűz és balesetveszély előidézését is okozhatja. A lakások, házak vezetékeinek túláram védelmére minden esetben kismegszakítókat kell beépíteni, amely a mai modern korszerű technológiával már képes megóvni a vezetékeket és az otthonukban használatos eszközeiket, értékeiket. Előfordul, hogy még napjainkban is rengeteg lakásban, főleg a régi panellakásokban a túláram védelmét olvadó biztosítók látják el. A biztosítéktábla a lakásoknak a villamos hálózatának a legfontosabb eleme. A lakásuknak vagy a kertesházuknak a vezetékei, az áramkörei a biztosíték táblában találkoznak. A fogyasztói főelosztó táblában kerülnek elhelyezésre a kismegszakítók, amelyek mára szinte teljesen felváltották az olvadó biztosítókat, és sokkal biztonságosabb megoldást kínálnak, és védik a hálózatot a túlterheléstől, valamint ügyelnek a zárlat elkerülésére. A biztosíték táblába kerül beépítésre a Fi-relé, amely elsődlegesen védelmet nyújt a test zárlatok ellen. A régebbi, vagy elöregedett biztosítéktáblák cseréje mellett sok különböző érv szólhat. Az időben elvégeztetett biztosítéktábla cseréjével megóvhatják otthonukat a balesetveszélytől, és megelőzhetik azt. Az újonnan felszerelt biztosítéktáblák, általában a későbbiekben tovább bővíthetők. Az életvédelmi, vagy más néven Fi-relé beépítése 1, illetve 3 fázison is megoldható a biztosítéktáblába. Bizonyos esetekben még csengőt vagy akár tűzhely főkapcsolót is szereltethetnek a biztosítéktáblába, amely 230 volton működik. A biztosítéktáblákat a legtöbb esetben a fogyasztásmérő óra után, vagyis a fővezetékek mért oldalán helyezik el. Több szempont alapján különböztetik meg a biztosítéktáblákat. El lehet helyezni falon kívül vagy pedig besüllyesztve, de ezen kívül eltérő IP védettséggel rendelkező biztosítéktáblák is vannak, és modul szám szerint is különbözőek lehetnek.

Biztosítéktábla csere

Egy biztosítéktábla cseréje során a következő főbb tevékenységeket végzik el:

  • Biztosítéktábla cseréje és új kismegszakítók beépítése.
  • Az olvadó biztosítók cseréje, korszerű kismegszakítókra.
  • Fi-relé, azaz életvédelmi, áramvédő kapcsoló beépítése.
  • A kismegszakítók és a lakáselosztó táblák felülvizsgálata.
  • Alkalmanként a vezetékek vizsgálata.

A biztosítéktáblák cseréjét, a Fi-relét, a kismegszakítókat is csak regisztrált villamos szakember vagy villanyszerelő cserélheti.