Panel lakás villanyszerelés

  • Panel villanyszerelés
  • Panel elektromos hálózat felújítás
  • Villanyvezeték cseréje panelban
  • Panellakás elektromos villanyhálózat átvezetékelése (ahol lehet)

Panel lakás villanyszerelése

 

Napjainkra igen jelentősen megnőtt a háztartások energiaigénye. Egyre több elektromos berendezést használnak a háztartásokban, mint például a hűtők, tűzhelyek, sütők, mikró, mosógép, szárítógép, mosogatógép, vagy ott vannak a klímák és a szórakoztató elektronikai berendezések egyaránt.Ezeknek az elektromos berendezéseknek a rohamosan növekvő száma, és azok teljesítményének növekedése nagy mértékben megnöveli az energiaigényét egy háztartásnak.A panellakások nagy része sok évtizeddel ezelőtt épült, így az elektromos vezetékei nem mindig tudják már a megfelelő és elegendő tápellátást biztosítani egy háztartásban. Ellenben a saját, a lakásuk és az értéktárgyaik biztonsága nagyon fontos, éppen ezért érdemes átvizsgáltatni és szükség esetén felújíttatni egy régi építésű panel lakás elektromos hálózatát. Ma már sok különböző modern lehetőség nyílik, úgy, mint a gyémántvágó, vagy egy betonfúró, amellyel a vezetékeket, a kábeleket be tudják vésni a betonba. Bár ezek a munkálatok egy panel lakásban komoly zajjal járnak, érdemes belekezdeni a korszerűsítésbe, és egy villanyszerelési munkát is elvégeztetni a lakásfelújítással egyetemben. Több lehetőség is kínálkozik ennek kivitelezésére, például az új kábelek elfedéséhez gipszkartont is használhatnak, amely egy esztétikus megoldást kínál egy panel lakásban. Egy gipszkarton falbaakár dekorációk, vagy designvilágítások is beépíthetők. Sok ember tart a panellakások elektromos felújításától, viszonta megfelelő szakértelemmel és precizitással elvégzett munka után egy sokkal biztonságosabb, otthonosabb, modernebb környezetben élhetik az életüket.A panellakások villanyszerelését általánosságban két különböző technológiával végzik. Történhet falba süllyesztett, vagy falon kívüli, kábelcsatornás szereléssel a munkavégzés. A süllyesztett kivitelezésnél nem csöveket süllyesztenek a beton falakba, mint például egy téglaépítésű épületben, hanem dupla szigetelésű réz kábeleket használnak. Ez azért nagyon fontos, mert statikailag épp minimálisan gyengítik a vasbeton szerkezetet, és mert a panellakások beton falaiba elektromos csövet süllyeszteni nem lehet, hiszen a főfalakban található vasalás megsérülhet. Ez komoly veszélyeket okozhatna, és bizonyos mértékig elgyengítheti statikailag az épület szerkezetét. A falon kívüli, kábelcsatornás villanyszerelésalkalmával a beton falakra megfelelő méretű kábelcsatorna kerül felszerelésre, amely általában fehér színű. Leggyakrabban a biztosítéktábla környékén vastagabb, a több vezeték miatt, a táblától távolabbi csatornák pedig már egyre kisebb méretűek, a vezetékek eloszlásának függvényében. A kábelcsatornákat szinte minden alkalommal kisebb csavarokkal rögzítik fel a beton falra, műanyag tiplik befúrásával, ami persze nem látszik, hiszen a csatorna külső, takaró fedele takarja. Manapság már esztétikailag teljesen illeszkednek ezek a csatornák a lakás design elemeihez. Egy igényes és ötletes szereléssel a festést követően szinte nem is látszanak.

Azt fontos tudni, hogy a régebben épült panellakások villanyszerelési munkáihoz alumínium vezetékeket alkalmaztak, és ezek olyan dupla szigetelésű alumínium kábelek, amelyek nem cserélhetőek. A legtöbb lakótelepen a panel lakásokban közvetlenül a betonba öntötték, vagy az előre gyártott panel elemek hornyaiban, a vakolat alá kerültekbesüllyesztésre. Ez elsősorban azt vonja maga után, hogy kizárólag komoly vésés és bontási munkák szükségesek ahhoz, hogy cserélni lehessen ezeket a régi alumínium vezetékeket. Viszont azt is meg kell említeni, hogy a lakók félelmei ellenére, nem minden esetben szükséges ezeket az alumínium vezetékeketkicserélni. Azokban a lakótelepi panellakásokban, ahol megfelelő keresztmetszetű alumínium vezetékek vannak beöntve a falakba, hosszú évekig is biztonságosak lehetnek még, akkor is, ha ezek öreg alumínium vezetékek. Egy régi vezeték esetében talán a legfontosabb szempont, hogy meddig marad biztonságos.
Leginkább az energiaigény megnövekedése indokolhatja ezeknek a vezetékeknek a cseréjét, hiszen a kiugróan magas fogyasztású berendezések, mint például: villanytűzhely, villanysütő, mosógép, szárítógép, mosogatógép, több klímaberendezés, vagy sok, nagy teljesítményű konyhai elektromos eszköz okozhat nagyobb terhelést, amit a régi vezetékek nem bírnak már el hosszú távon. A panel lakásokon van néhány munka, amelyeket mindenképpen érdemes elvégezni.Ilyen például a biztosítéktábla cseréje. A lakásban található vezetékeket megfelelően méretezett kismegszakítókkal szükséges ellátni. A régi biztosítéktáblák, az elavult kismegszakítók és a korszerűtlen olvadóbiztosítók már nem tudják minden esetben biztonságosan ellátni feladatukat, ezért némely lakótelepi panel lakásban fokozottan tűz- és balesetveszélyesek lehetnek. A Fi-relét más néven életvédelmi relének, vagy áramvédő kapcsolónak is nevezik. A neve is elárulja, hogy a kismegszakítóval ellentétben nem a túláram védelem a feladata, hanem az életvédelem. A panel lakásokba beépített Fi-relé feladata az, hogy meggátolja, hogy egy meghibásodott berendezés halálos áramütést okozzon. Azt tudni kell, hogy egy szabvány is kötelezővé teszi a Fi-relé beépítését, de érdemes, főleg, ha van kisgyermek is, mert az tudvalévő, hogy a gyerekeket minden érdekli. Ne várják meg, míg megtörténik a baj, érdemesebb megelőzni, és beépíteni egy Fi-relét. A következő ilyen munka, amit érdemes elvégeztetni egy panellakáson, azok az alumínium vezetékeinek kötései. Ezek a kötések mára már elavultak és még inkább szabványtalanná váltak. Annak is fennáll a veszélye, hogy ezek a kötések fellazultak és elöregedtek, és ez esetben komoly károkat okozhatnak a háztartásuk elektromos eszközeiben. Legrosszabb esetben pedig akár tűzveszélyes és balesetveszélyes állapotot is előidézhetnek.

A panel lakások elég régen épültek, ezért, ha eddig nem vizsgáltatták meg elektromos rendszerüket, akkor tegyék meg a saját maguk, családjuk, a lakásuk és értékeik biztonságuk érdekében.